Udskyd udbetaling af ATP pension og få fordoblet udbetalingen

1. oktober 2024

Er du i job og ønsker at fortsætte på arbejdsmarkedet efter, du når folkepensionsalderen, og er dine private pensionsopsparinger relativt små? Så kan du få glæde af at udskyde din udbetaling af ATP og dermed få flere penge at leve for.


Når du bliver pensionist, går du fra at have en indtægtskilde til mange typisk mindre indtægtskilder. Udover folkepension, folkepensionstillæg og dine private pensioner har du også ATP pension. Det giver dig nogle økonomiske optimeringsmuligheder, fordi du med den rette planlægning af udbetalingerne fra diverse ’puljer’, kan få mere ud af dine penge.

Planlæg dine udbetalinger og få mere til dig selv

Folkepensionen består af et grundbeløb og et folkepensionstillæg (96.192 kr. årligt for enlige i 2024). Grundbeløbet ligger fast, mens visse indtægter modregnes i folkepensionstillægget, f.eks. ATP, arbejdsmarkedspensioner, aktieindkomst mv. Ved at planlægge udbetalingen af disse optimalt kan du få mere ud af dine penge, ved at nedbringe eller helt undgå modregningen i folkepensionstillægget. Et af de parametre, du kan skrue på i den forbindelse, er udskydelse af din ATP pension udbetaling.

Hvad vil det sige, at udskyde ATP?

At udskyde ATP betyder, at du udskyder udbetalingen af din ATP Livsvarig Pension til senest 10 år efter din folkepensionsalder. For hvert år, du udskyder udbetalingen af ATP, bliver den forhøjet ud fra en pensionssats. Satsen opdateres hvert år ud fra den forventede gennemsnitslevealder og markedsrenten. I tabellen nedenfor kan du se, hvor meget det offentlige forventer, at din pension vil forhøjes, hvis du udskyder udbetalingen. Prognosen er ikke en garanti for pensionens størrelse, når du får den udbetalt.

År12345678910
Stigning6%12%19%27%36%47%60%74%90%109%

Kilde: borger.dk

Hvad er ATP?

ATP står for Arbejdsmarkedets Tillægspension, og det er en obligatorisk pensionsordning. ATP blev grundlagt i 1964 som en måde at sikre, danske pensionister et supplement til folkepensionen. Stort set alle, der er fyldt 16 år og har et arbejde, skal spare op til pension via ATP. Indbetaling til ATP er nemlig lovpligtigt, og arbejdsgiver står for indbetalingen for sine ansatte. Beløbet afgøres af antallet af arbejdstimer og lønmodtageren betaler 1/3 af ATP, mens arbejdsgiver indbetaler 2/3 af beløbet.

Hvem kan have glæde af at udskyde udbetalingen?

John Rosenbaum, som er uvildig økonomisk rådgiver peger på, at nogle grupper særligt har glæde af at udskyde ATP udbetalingen ”har du relativt få penge opsparet til pension, kan det muligvis være en god løsning for dig at udskyde din ATP udbetaling, så den kan vokse sig større, mens du lever af din indtægt fra et job eller indtægt fra folke- og ratepension.” John understreger, at det især relevant, hvis du kan sige ja, til følgende:

  • Du er i arbejde, du trives godt og ønsker at forblive på arbejdsmarkedet.
  • Du forventer at leve længere og forblive sund og aktiv i dine ældre år.

Så meget kan du forvente at få årligt i ATP udbetaling

Vil du vide, hvor meget du står til at få udbetalt årligt i ATP, og hvad det vil betyde, hvis du udskyder den? På borger.dk finder du en beregner, der kan give dig en prognose for, hvor mange penge du vil få fra ATP.

Gå ind på borger.dk via dette link. Tryk på ’Start’ til højre for spørgsmålet ’Hvor meget ATP Livslang Pension kan jeg få udbetalt’?

Log derefter ind med MitID. Klik på ’Udskyd pension’ og få adgang til værktøjet, der viser dig, hvor meget din ATP vil vokse. Vær opmærksom på at dette kun er en prognose.

Læs også: I hvilken rækkefølge skal man bruge sine penge, når man går på pension?

Hvad sker der med din ATP pension ved dødsfald?

Inden du udskyder din ATP, er det vigtigt at understrege, at ATP bortfalder ved død, i modsætning til f.eks. ratepensioner, som bliver udbetalt til dine arvinger. Dog vil de fleste ægtefæller kunne få udbetalt et engangsbeløb fra ATP ved død. Engangsbeløbets størrelse afhænger af, om du har indbetalt til ATP før og/eller efter 1. januar 2002. Ved udbetaling bliver der trukket 40 pct. af beløbet i afgift til staten.

Læs mere om beløbets størrelse her.

John Rosenbaum understreger, at hvis du er syg, og der i din familie ikke er historik for, at I bliver specielt gamle, så kan det være en god idé at sætte udbetalingen af ATP i gang så tidligt som muligt.

Vi anbefaler til hver en tid at du får lavet en beregning som fortæller dig, om det er en god idé i dit tilfælde at udskyde udbetalingen af ATP.

Hvordan kan jeg vide, om det er relevant for mig at udskyde ATP?

Ved at få lavet en nedsparingsplan, kan du finde ud af, i hvilken rækkefølge du skal få udbetalt dine penge. Her kigger vi også på, om det giver mening for dig at udskyde din udbetaling af ATP. Du kan læse meget mere om nedsparingsrådgivning her.

I hvilken rækkefølge skal man bruge sine penge, når man går på pension?

Pensionisttilværelsen er en livsfase, som mange ser frem til. Det er tidspunktet, hvor du kan nyde frugterne af dit arbejde og bruge mere tid på de ting, du virkelig holder af. Men for at opnå økonomisk tryghed og frihed som pensionist, er det vigtigt at have en velovervejet plan for, hvordan du bruger din opsparing.

Læs mere

Nedsparings-rådgivning gav Birthe 300.000 kr. mere til pension

"Det var rart at tale med en uvildig rådgiver om mine muligheder. Lige præcis det, at han var uvildig, gjorde mig tryg fordi han netop er neutral og objektiv." fortæller Birthe.

Læs mere
John Rosenbaum
Denne artikel er gennemlæst af John Rosenbaum

Finansiel rådgiver hos Penly

John er uddannet merkonom fra Niels Brock og Exam. Assurandør fra Forsikringsakademiet. Han har mere end 30 års erfaring bag sig inden for forsikring og økonomi. John har blandt andet været rådgiver hos Codan, Danica, Pengeministeriet, Arvad Finanshus og Finanshuset-Viborg.


Vi minimerer dit digitale fodspor

Vi bruger kun én cookie på penly.dk. Den fortæller os, om det er dit første besøg på sitet. Vi følger dig ikke rundt på nettet, og vi sender ikke dine data videre til andre. Læs mere