Din web browser er forældet

Opdater din browser for mere sikkerhed, hastighed og den bedste oplevelse på Penly.dk.

Vi anbefaler at du benytter Google ChromeFirefox eller Safari.

Bestil juridiske dokumenter til fordelagtige priser

Få den rette uvildige rådgivning og styr på juraen direkte hos Alliance Advokater Hørsholm. Den endelige aftale skal indgås direkte med advokaten.


Få uvildig juridisk rådgivning gennem Penly.

Sådan foregår det

  1. Vælg hvilke ydelser, du er interesseret i tryk "Bestil produkt".
  2. Bestil en tid i kalenderen, hvor det passer dig at holde møde med advokaten.
  3. Opret en gratis Penly-profil og del informationer med advokaten forud for jeres møde nemt og sikkert.

FAQ om arv testamente og fremtidsfuldmagt

Uden testamente:

Afdødes barn arver 25 % af ægteparrets samlede nettoformue, mens 75 % af den fælles samlede nettoformue går til den længstlevende ægtefælle. Hvis afdødes barn giver samtykke til at længstlevende ægtefælle kan sidde i uskiftet bo, kan barnet vente med at modtage sin arv efter sin forælder til den længstlevende ægtefælle dør eller skifter boet (dette anbefales som udgangspunkt ikke). Når den længstlevende ægtefælle dør, følger arven arvelovens almindelige regler. Det vil aldrig automatisk være førstafdødes barn fra tidligere, som arver længstlevende ægtefælle.

Med testamente:

Ægtefællerne kan med testamente give hinanden mest muligt i arv og begrænse børnearven. Hvis dette ønskes, arver afdødes barn nu 1/16 af ægteparrets samlede nettoformue, mens efterlevende ægtefælle nu modtager 15/16 af ægteparrets samlede nettoformue. Ægteparret kan i deres testamente vælge at lade førstafdødes barn arve, når den længstlevende ægtefælle dør.

Uden testamente:

Afdødes to biologiske børn arver 25 % (til deling) af ægteparrets samlede nettoformue, mens 75 % af den fælles samlede nettoformue går til den længstlevende ægtefælle. Når den længstlevende ægtefælle dør, arver dennes to biologiske børn alene. Den førstafdødes to børn arver således ikke noget.

Med testamente:

Ægtefællerne kan med testamente give hinanden mest muligt i arv og begrænse børnearven til at starte med. Hvis dette ønskes, arver afdødes biologiske børn nu 1/16 (til deling) af ægteparrets samlede nettoformue, mens efterlevende ægtefælle nu modtager 15/16 af ægteparrets samlede nettoformue. Ægteparret kan i deres testamente vælge at lade førstafdødes børn arve på lige fod med længstlevendes børn, hvis det ønskes, så de fire børn hver arver ¼, når den længstlevende ægtefælle dør.

Der kan nogle gange være en skattemæssig besparelse i at skifte boet frem for at sidde i uskiftet bo. I dette tilfælde, kan det give mening at oprette et testamente, hvor ægtefællerne tilgodeser hinanden mest muligt, så det ikke er så dyrt at skifte med børnene. Skilsmisseprocenten i Danmark er fortsat ret høj, og derfor kan det være værd at overveje, om børnene skal arve som særeje via testamente. 

OBS! I nogle tilfælde kan arven til børnene begrænses yderligere ved også at oprette en ægtepagt. Det anbefales under alle omstændigheder at rådføre sig med en jurist inden for området, inden oprettelse af dokumenterne.

Nej, I har ingen automatisk arveret efter hinanden. Hvis I ønsker at sikre hinanden arvemæssigt, skal I oprette et testamente. 

Det er en myte, der florerer, at man automatisk arver hinanden, hvis man har boet sammen mere end to år. Arven vil i så fald fordeles efter arvelovens almindelige regler.

Med testamente:

Med et gensidigt testamente hvor I begge tilgodeser hinanden med mest muligt, kan den, der har børn, som udgangspunkt give den efterlevende samlever 7/8. Den samlever, der ikke har børn, kan med testamente give den anden samlever hele sin formue.

Uden testamente:

De samlevende vil aldrig automatisk arve hinanden uden testamente, uanset hvor mange år de har boet sammen. Arven efter samleveren, der har børn, vil gå til samleverens egne børn. Arven efter samleveren, som ikke har børn, vil fordeles efter arvelovens almindelige regler. Her vil udgangspunktet være dennes forældre som arver, altså aldrig automatisk samleveren.

Når I har gensidigt testamente og har boet sammen på samme adresse i mere end to år, eller har børn sammen, eller venter barn sammen, er arveafgiften/boafgiften på 15 %. Vær opmærksom på, at der er et bundfradrag som kan udnyttes.

Havde I ikke havde haft testamente, og havde I ikke opfyldt ovenstående krav, havde I slet ikke arvet hinanden. Det kan være en god idé at få set sit testamente igennem for at være sikker på, at det er godt nok til at opnå 15 % i arveafgift/boafgift. Alliance Advokater Hørsholm går gratis og uforpligtende jeres testamente igennem, hvis I ønsker det.

I arver ikke automatisk hinanden.

Den, der ikke ejer huset, vil stå i store problemer, hvis den anden samlever, som ejer huset dør først. Hvis I ønsker at sikre hinanden, og sikre en mulighed for at begge kan blive boende i huset ved dødsfald, skal der oprettes et testamente.

Hvis du ønsker dine børn ikke skal dele arven efter dig med deres ægtefælle, i tilfælde af skilsmisse, kan det give rigtig god mening at oprette testamente, da du i testamentet kan bestemme, at arven tilfalder dine børn som særeje.

Det kunne også være, at du ville give dine børnebørn en del af arven, f.eks. til uddannelse, indskud til lejebolig, køb af ejendom eller andet. Du kan i et testamente bestemme, at en andel af arven tilfalder børnebørnene, mens resten tilfalder dine børn.

Vi minimerer dit digitale fodspor

Vi bruger kun én cookie på penly.dk. Den fortæller os, om det er dit første besøg på sitet. Vi følger dig ikke rundt på nettet, og vi sender ikke dine data videre til andre. Læs mere