Typer af indtægtskilder og pensioner
Aldersopsparing
Aldersopsparing er en skattefri pensionsordning. Du får ingen fradrag ved indbetalinger, og du kan hæve din aldersopsparing, uden at du skal betale afgifter eller skat. Du kan hæve lidt af den eller det hele på én gang, alt efter hvad der giver mening for dig. Du skal dog være opmærksom på, at nogle steder kræver et fast gebyr for hver udbetaling. Aldersopsparing og afkastet af denne har ikke indflydelse på folkepensionstillægget. Dog bliver den modregnet i din efterløn eller din tidlig pension. Du må indbetale 8.800 kr (2023) om året til din aldersopsparing, men fra 7 år før din folkepensionsalder, må du sætte 56.900 kr., hvis ikke du har sat dine løbende pensioner (ratepension og livrente) i gang. Desuden betaler du kun PAL-skat (15,3 %) af afkastet.
Kapitalpension
Kapitalpension er blevet afløst af aldersopsparing. Den dag du vil hæve pengene på din kapitalpension, skal du betale 40 % i afgift. Kapitalpension fungerer på samme måde som aldersopsparing. Du kan hæve pengene helt eller delvist, alt efter hvad du har brug for. Kapitalpension modregnes heller ikke i folkepensionstillægget. Men den modregnes i efterløn og Arnepension.
Lønmodtagernes dyrtidsmidler
Var du beskæftiget i perioden fra 1977-79 har du formentlig en opsparing hos Lønmodtagernes Dyrtidsfond. Beløbet udbetales som en engangsudbetaling, på samme måde som en aldersopsparing.
Ratepension
Ratepensionen bliver som udgangspunkt udbetalt over 10 år. Har du en mindre opsparing i ratepension, kan det i nogle tilfælde betale sig at strække udbetalingerne over flere år, for at opnå mindre modregning i folkepensionstillægget.
Har du en meget stor opsparing i ratepension kan det vise sig at være en bedre idé at udbetale din ratepension på 10 år og dermed få intet folkepensionstillæg i den periode for derimod at få mere folkepensionstillæg i den øvrige pensionsperiode. Det kræver en konkret analyse at finde ud af, hvad der er det rigtige i dit tilfælde.
Livrente
Livrente udbetales så længe du lever. Det kan ofte betale sig at sætte din livrente i gang, så snart du er gået på pension. Det er vigtigt at være opmærksom på, at hvis du dør tidligt, er pengene tabt. Derfor er det vigtigt ikke kun at spare op på livrente, men også på ratepension, aldersopsparing og frie midler. Du kan læse mere om livrente hos Faglige Seniorer her.
ATP
ATP udbetales, når du når folkepensionsalderen og fortsætter livet ud. I nogle tilfælde kan det betale sig at lade ATP blive stående i op til 10 år. Dermed bliver udbetalingen ca. fordoblet. Læs med om udskydelse af ATP her.
Frie midler
Frie midler er de penge, du har stående i din bank, din aktiesparekonto eller på dit investeringsdepot. Generelt bliver frie midler beskattet højere end pensionsmidler. Til gengæld er det kun afkastet af dine frie midler der indgår i modregningen af dit folkepensionstillæg. Frie midler giver en fleksibilitet i hverdagen, og kan være med til at åbne op for flere muligheder for at optimere din samlede økonomi.
Friværdien i din ejendom
I forhold til din ejendom skal du overveje, om du vil have penge ud af ejendommen f.eks. med et nedsparingslån. Alternativt kan du overveje at gøre dit lån afdragsfrit, så du har flere penge at leve for. Husk på, at din bolig ofte vil stige i værdi, selv når du bor i den.