Sådan sparer du smartest op i årene inden pension

1. juni 2024

Når det kommer til pensionsopsparing, er det aldrig for tidligt – eller for sent – at begynde at tænke strategisk. Har du rundet de 50 år, er der særlige overvejelser, du bør gøre dig for at optimere opsparingen og sikre dig en bedre økonomisk pensionstilværelse.


Vurdering af nuværende pensionsopsparing

Det første skridt i processen er en grundig vurdering af den nuværende pensionsopsparing. Kourosh Rasmussen, CEO hos Penly og ekspert i finansiel optimering, understreger vigtigheden af at være opmærksom på skatteloftet og potentiel modregning: "Det er vigtigt at vide, hvor du står skattemæssigt, og hvordan dette påvirker din pension." Du skal overveje, hvor meget du sparer op, og vurdere, om du risikerer at blive modregnet i folkepensionstillægget. Det kan nemlig reducere de fordele, du ellers kunne have fået af din opsparing.

Almindelige misforståelser

En udbredt misforståelse blandt dem i 50'erne er tendensen til enten at spare for meget op eller at anvende de forkerte pensionsprodukter. Dette kan føre til unødvendige modregninger i folkepensionstillægget. "Vi ser ofte, at personer sparer ekstra meget op, når de nærmer sig pensionstidspunktet. Men i virkeligheden er det tit et spørgsmål om, at folk sparer forkert op – altså i de forkerte produkter, der er problemet," forklarer Kourosh Rasmussen. Han understreger, at det er afgørende at have en god balance mellem livrenter og ratepensioner, og sørge for at bruge de tilgængelige pensionstyper korrekt for at minimere skat og modregninger.

Strategier for opsparing

Det er vigtigt at spare op i det rette skattemiljø. Hvis du f.eks. ikke betaler topskat, kan det være fordelagtigt at udnytte grænserne for aldersopsparing og aktiesparekonto, som giver skattefordele. Det er også vigtigt at have fokus på omkostningerne på dine forskellige pensioner, da blot 1% kan blive til mange penge i dit fremtidige budget.

Fordelagtige opsparingsformer

Fordelen ved aldersopsparingen og aktiesparekontoen er, at de har lav beskatning af afkast, og hverken opsparingen eller afkastet modregnes i folkepensionstillægget.

Aldersopsparing: I 2024 må du betale op til 9.100 kroner på en aldersopsparing. Når du har syv år til folkepensionsalderen, må du betale op til 58.900 kroner. Aldersopsparingen beskattes med 15,3%.

Aktiesparekonto: Loftet for indskud på aktiesparekontoen er 135.900 kr. i 2024. Afkastet af en aktiesparekonto beskattes med 17%.


Tilpasning af investeringsrisiko

Når du nærmer dig pensionstidspunktet, bør du overveje at justere investeringsrisikoen. Mens det kan være fristende at fastholde et højt afkastpotentiale, er det vigtigt at balancere risikoen, så du ikke står med store tab lige op til pensionering. Vi anbefaler, at personer i slutningen af 50'erne gradvist begynder at reducere risikoen i deres investeringer, især inden for de sidste 10-12 år før pensionen.

”Du kan med fordel lægge en plan for i hvilken rækkefølge du skal bruge dine penge – det kan jo vise sig, at en pension først skal bruges om 20 år, og så giver det ikke mening at sænke risikoen for tidligt,” siger Kourosh Rasmussen.

Læs også: I hvilken rækkefølge skal man bruge sine penge, når man går på pension.

Planlægning af udbetalinger

Kourosh Rasmussen understreger vigtigheden af, at du har en plan for udbetalingen af dine pensioner. Forstå dit forventede forbrug, og juster din opsparing derefter. Det kan være en god idé, at kende dine forventede udgifter og at have en plan for, hvordan du bedst anvender forskellige pensionsopsparinger og frie midler for at sikre, at pengene rækker hele vejen igennem pensionen og med mindst mulig modregning.

At forberede sig til pensionering er en kompleks proces, der kræver opmærksomhed på mange detaljer. "Det handler om at lave en plan for din økonomi, så du kan gå på pension med en realistisk forventning om, hvad du kan forbruge," siger Kourosh Rasmussen. Ved at planlægge strategisk, kan du maksimere din pensionsopsparing og sikre, at din pension bliver økonomisk optimeret.

7 gode råd fra den uvildige rådgiver til dig der vil spare rigtigt op før pensionen

  • Forøg eventuelt dine likvide midler.
  • Undersøg muligheden for at optage et nedsparingslån i din ejendom.
  • Læg en realistisk investeringsstrategi for dine midler, og sørg for at holde omkostninger nede.
  • Overvej om du vil give dine børn og børnebørn skattefrie pengegaver, så de ikke skal betale arveafgift.
  • Minimer dine omkostninger på dine pensioner. Gå alle dine pensioner igennem og tjek for klatpensioner der evt. kan slås sammen.
  • Hvis du ikke betaler topskat, skal du også overveje:
  • At udnytte muligheden for at bruge aldersopsparing og aktiesparekonto.
  • At planlægge dine pensionsudbetalinger med fokus på at minimere modregningen i pensionstillægget.
  • Hvis du betaler topskat, skal du også overveje:
  • At udnytte skattefradraget på indbetaling til ratepension og livrente.
  • At planlægge dine udbetalinger med fokus på at minimere topskatten.

VIL DU HAVE HJÆLP TIL AT SPARE OPTIMALT OP?

Få hjælp til at spare optimalt op og overblik over hvilke penge der skal bruges først. Bestil nedsparingsrådgivning i dag.



Opnå økonomisk tryghed med en nedsparings-rådgivning og få flere penge til dig selv

Du har sparet op til pension, siden den dag du satte din fod på arbejdsmarkedet. Det ligger så indgroet i os at spare op til pension, så når vi nærmer os den tid, hvor vi skal tage hul på vores opsparinger, oplever mange det som udfordrende. Ydermere er reglerne omkring pension og pensionstillæg komplicerede, hvilket resulterer i, at mange går glip af penge. Simpelthen fordi de bruger pengene i en uhensigtsmæssig rækkefølge.

Læs mere

Skab en god overgang fra fuldtidsarbejde til folkepension

Deltid, delpension, efterløn eller fuld fart frem til folkepensionen? Kender du dine muligheder?

Læs mere
John Rosenbaum
Denne artikel er gennemlæst af John Rosenbaum

Finansiel rådgiver hos Penly

John er uddannet merkonom fra Niels Brock og Exam. Assurandør fra Forsikringsakademiet. Han har mere end 30 års erfaring bag sig inden for forsikring og økonomi. John har blandt andet været rådgiver hos Codan, Danica, Pengeministeriet, Arvad Finanshus og Finanshuset-Viborg.


Vi minimerer dit digitale fodspor

Vi bruger kun én cookie på penly.dk. Den fortæller os, om det er dit første besøg på sitet. Vi følger dig ikke rundt på nettet, og vi sender ikke dine data videre til andre. Læs mere