Et rigt pensionsliv handler ikke kun om penge

16. november 2022

En god pensionsopsparing er guld værd, men den kan ikke sikre dig et meningsfuldt pensionsliv. Et rigt pensionsliv handler i høj grad også om livskvalitet i den næste periode i dit liv, når du har sagt farvel til dit arbejdsliv. Dit pensionsliv skal give mening for netop dig. Det skal have indhold og give dig identitet.


Når du går på pension, siger du farvel til den struktur, som din dagligdag har været bygget op omkring. Tilbage er kun den struktur, som du selv og din eventuelle partner skaber.

"Med lidt held har du 20 gode år foran dig og masser af kompetencer og livserfaring, som du kan bruge af, når du går på pension. Men du har selv ansvaret for din livskvalitet, og for at du trives. Hvis du ikke har nogen interesser at gå op i, er 20 år godt nok lang tid. Og konsekvenserne af ikke at have noget meningsfuldt at tage sig til er alvorlige. Det kan føre til ensomhed, depression og øget alkoholindtag for blot at nævne nogle," siger Line Visti Andersson, coach og ejer af Et Rigt Liv.

Konsekvenserne af ikke at have noget meningsfuldt at tage sig til er alvorlige. Det kan føre til ensomhed, depression og øget alkoholindtag for blot at nævne nogle” Line Visti Andersson, coach og ejer af Et Rigt Liv

Hvorfor ikke bare vente og se, hvad der kommer?

Ofte sker overgangen mellem arbejdsliv og pensionsliv brat. Fra den ene dag til den anden ændres dagligdagen fra at være struktureret omkring et arbejde, til at man skal finde noget andet at hægte sin dagligdag op på. Den første tid kan det være rart ikke at have nogen planer, men efter kort tid kan det være svært at være i, hvis man ikke har noget at sætte i stedet for sit arbejde.

Du kan godt bare vente og se tiden an. Men der kan let gå ½ år eller mere, inden du finder dig tilrette i din nye tilværelse, og i den tid har du det ikke nødvendigvis godt.

Undgå depression

Ifølge Psykiatrifonden oplever mange en livskrise, når de går på pension, og deres arbejdsdag erstattes med en tom kalender. Det gælder også, selvom de i løbet af deres arbejdsliv ind i mellem med længsel har sukket efter livet som pensionist. Det tomrum, som du kan opleve, bliver ekstra stort, hvis du ikke har noget meningsfuldt at tage dig til. Med risiko for udvikling af depression og øget alkoholforbrug.

Planlæg din senkarriere

Det er forskelligt, hvor åben man er på arbejdspladserne, når det drejer sig om, hvornår medarbejderne påtænker at gå på pension. Og det er forskelligt fra person til person, hvor åben man er. Men det er en god idé at tage emnet op med din leder et stykke tid før, du har tænkt dig at holde op. Så kan du og arbejdspladsen nå at finde ud af, hvordan din viden bedst kan beholdes i virksomheden. Måske finder I ud af at justere dine arbejdsforhold, så du får lyst til at blive på arbejdspladsen i længere tid, end du umiddelbart forestillede dig. Og måske kan der endda være en økonomisk gevinst ved at vente lidt med at gå på pension.

Udnyt dit momentum

Ved at tænke over indholdet i din næste livsfase og agere på det, mens du stadig er på arbejdsmarkedet, kan du udnytte det momentum, du har i dit arbejdsliv. Det er ofte nemmere at tage initiativ, opsøge nye kontakter og komme rundt, når man er i gang og aktiv med andre ting samtidigt. Hvis du venter, til du er gået på pension, kan du risikere, at du sidder fast i sofaen og Netflix-serien, og det bliver svært at komme ud ad døren.

Tænk over de store spørgsmål

Din nye dagligdag skal bestå af tilpas struktur og planlagt indhold, og samtidig have plads til at nyde kaffen, avisen og det spontane, i det omfang du har lyst til det.

Men hvad skal du kaste dig over? Du kan stille dig selv nogle store spørgsmål. Svarene kan hjælpe dig på vej:

 • Hvad har du drømt om at gøre i dit liv, men ikke nået endnu?
 • Hvad giver dig livskvalitet?
 • Hvis du fik at vide nu, at du kun havde kort tid tilbage at leve i, hvad ville du så prioritere at få gjort?
 • Når du bliver gammel, hvad vil du så tænke tilbage på med glæde?
 • Og hvordan harmonerer dine planer med din eventuelle partners?

"Nogle drømme har man næsten glemt, at man havde. Det er et rigtigt godt tidspunkt at tænke over, hvad man engang har drømt om, når man skal i gang med at planlægge indholdet i sin næste livsfase. Her har man tid til at realisere sine drømme. Den oprindelige drøm kan ofte godt justeres til nutiden og stadig være magisk," siger Line Visti Andersson.

Gør det selv eller få assistance

Nogle mennesker planlægger selv deres pensionsliv.

Andre kan have god gavn af at få en hjælpende hånd fra en uvildig person. Det kan nemlig være svært at fokusere på det, der kommer efter arbejdslivet, når du har fuld gang i din karriere og er optaget af dit arbejde.

"Det starter med, at vi helt uforpligtende tager en snak om, hvordan jeg kan hjælpe dig med at planlægge den sidste del af din karriere og din næste livsfase, så du får en god senkarriere, og et meningsfuldt og indholdsrigt pensionsliv, som du kan se frem til," siger Line Visti Andersson.

Det kan også være, at du brug for hjælp til at planlægge den økonomiske del af dit pensionsliv, så du i højere grad kender din økonomi og ved, hvad du og eventuelt din partner har at gøre godt med. Måske kan det betale sig økonomisk at blive lidt længere på nedsat tid frem for at gå på pension nu. Få evt. hjælp til at få lagt et pensionsbudget, der tager højde for de livsscenarier I overvejer, så jeres planer, drømme og økonomi hænger sammen. Læs mere om hvordan du forbereder dig økonomisk her.

6 gode råd til dig, der nærmer dig pensionsalderen

 1. Forbered dig på din senkarriere og overgang til næste livsfase i god tid, inden du siger farvel til dit arbejde. Start gerne to til tre år før du påregner at gå på pension.
 2. Tal med din arbejdsgiver om din senkarriere, og hvordan din overgang til næste livsfase skal forløbe.
 3. Find ud af hvordan du og eventuelt din partner er stillet økonomisk, når I går på pension, så I ved, hvad I har at gøre godt med.
 4. Planlæg, hvad din næste livsfase skal indeholde af struktur og meningsfulde aktiviteter.
 5. Tal med din eventuelle partner om dine, hendes/hans, og jeres planer, så I fortsat kan være glade i jeres fælles tilværelse.
 6. Søg hjælp til forberedelsen, hvis det er svært at få prioriteret tiden eller er svært at få taget hul på. Der er hjælp at hente, både til planlægning af pensionsøkonomien og til at få et meningsfuldt indhold i dit pensionsliv.

Vil du også vide, om du kan få en bedre tilværelse som pensionist?

Tag et gratis PensionsTjek med det samme og tag det første skridt på vejen til en rigere alderdom.Hvad kan en uvildig rådgiver give mig svar på?

Hvad er 60-årsret og hvad stiller du op med den? Har du flere pensioner og kan det muligvis betale sig at slå dem sammen? Sparer du nok op? Det er nogle af de svar du kan få, når du taler med den uvildige rådgiver.

Læs mere

Nedsparings-rådgivning gav Birthe 300.000 kr. mere til pension

"Det var rart at tale med en uvildig rådgiver om mine muligheder. Lige præcis det, at han var uvildig, gjorde mig tryg fordi han netop er neutral og objektiv." fortæller Birthe.

Læs mere
Vi minimerer dit digitale fodspor

Vi bruger kun én cookie på penly.dk. Den fortæller os, om det er dit første besøg på sitet. Vi følger dig ikke rundt på nettet, og vi sender ikke dine data videre til andre. Læs mere