Sådan forbereder du dig smartest til pensionen

14. marts 2022

Er du fyldt 50 år, bør du se dine pensionsopsparinger efter i sømmene. Få en uvildig rådgiver til at hjælpe med at lave den rette nedsparingsplan, så du får mest muligt ud af opsparingen - der kan være ca. 1.000 kr. ekstra om måneden efter skat at hente blot ved at optimere dine udbetalinger.


Når du nærmer dig de sidste 10-20 år på arbejdsmarkedet, kan det betale sig at ofre lidt opmærksomhed på dine pensionsopsparinger - der kan nemlig være penge at hente, helt uden at du skal gøre særlig meget. Med den rette rådgivning og nedsparingsplan kan hver eneste dansker nemlig i gennemsnit se frem til at modtage 10-15.000 kr. mere om året efter skat.
Sådan lyder det fra Kourosh Rasmussen, der er CEO og co-founder af Penly: "Det er en god idé at tilrettelægge sine udbetalinger fra forskellige pensioner. Typisk har man både en livrente og en ratepension og måske også en kapitalpension og en aldersopsparing, og de har skattemæssigt et kompliceret samspil, både i forhold til hinanden og til folkepensionen - så det gælder om at få det tilrettelagt optimalt, så man ikke snyder sig selv for den bedste løsning".

Vær smart med dine penge

Pensionsområdet og de forskellige former for beskatning kan dog være en kompliceret størrelse, som de færreste danskere har styr på. Derfor er det en god ide at skaffe sig en uafhængig rådgiver, der udelukkende fokuserer på dine behov - og ikke pensionsselskabets - mener Kourosh Rasmussen: "En uvildig rådgiver kan hjælpe med at lave en nedsparingsplan i tide, for i de sidste 10-15 år af ens tid på arbejdsmarkedet kan det være, man skal ændre i sin måde at spare op på".

Jørgen Leschly Thorsted er en sådan uvildig pensionsrådgiver. Han har 40 års erfaring fra investerings- og pensionsbranchen og råder generelt altid til, at man finder sin egen vej i pensionsjunglen og ikke blot lytter til de officielle råd om opsparing: "Ens bankrådgiver eller pensionsrådgiver vil typisk råde til at spare så meget op som muligt, men det er jo, fordi banker og pensionsselskaber lever af netop det. Måske er det vigtigere for dig at kunne gå ned i tid eller bruge dine penge på et forældrekøb. Det handler om, at man skal være smartere med sine penge".

Helt konkret anbefaler han at være særligt opmærksom på det særlige folkepensionstillæg på 89.664 kr. årligt. Det er nemlig indtægtsafhængigt og afhængig af, om du er alene eller i parforhold. Og hvis dine private pensioner overstiger 179.700 kr., bliver der gradvist modregnet i tillægget. "Man skal passe på ikke at snyde sig selv for dette tillæg, for det kan koste en mange penge over tid. Derfor er det en god øvelse at undersøge, hvordan man får sine pensioner udbetalt bedst muligt", mener Jørgen Leschly Thorsted.

Læs også: En nedsparingsrådgivning gav Birthe 300.000 kr. mere til pension.

Få hjælp til de svære overvejelser

Med en uvildig rådgiver på sidelinjen kan det også blive lidt nemmere for dig og din partner, når I skal have de svære samtaler, der følger af overvejelserne om seniorlivet. Det er især vigtigt, hvis din partner er markant ældre eller yngre, eller hvis I er en familie med dine, mine og vores børn.

"Når man runder de 50 år, skal man i hvert fald begynde at gøre sig et par seriøse overvejelser om, hvordan man ønsker at leve livet fremover. Sådan en snak kan være svær, fordi den minder os om vores sårbarhed. Det kan være vanskeligt at forholde sig til, at man en dag skal forlade arbejdsmarkedet, men det nytter i hvert fald ikke at stikke hovedet i busken. Man skal turde sige tingene højt, især også over for sin partner, for hvis ikke man tager samtalen nu, risikerer man at stille en efterladt i en meget vanskelig situation", mener Jørgen Leschly Thorsted.

3 spørgsmål, du skal stille dig, når du nærmer dig pensionsalderen

  1. Hvordan skal min partner og jeg indrette os i forhold til hus, sommerhus, deltidsarbejde, arv og pension?

    Det kan være svært at tage hul på disse samtaler, for det er ikke sikkert, I er enige - men diskussionen er vigtig.

  2. Får jeg nok ud af mine pensionsopsparinger?

    Læg en plan for de sidste år på arbejdsmarkedet, sådan at du får det optimale ud af dine penge - måske skal du ændre i dine prioriteringer.

  3. Få en uvildig pensionsrådgiver til at hjælpe med en nedsparingsplan, så du ikke snyder dig selv

    Den rette planlægning kan give dig op til 89.664 kr. ekstra om året.

Tag et PensionsTjek

Start dit Penly PensionsTjek med det samme og tag det første skridt på vejen til en rigere alderdom.Vi minimerer dit digitale fodspor

Vi bruger kun én cookie på penly.dk. Den fortæller os, om det er dit første besøg på sitet. Vi følger dig ikke rundt på nettet, og vi sender ikke dine data videre til andre. Læs mere