Din web browser er forældet

Opdater din browser for mere sikkerhed, hastighed og den bedste oplevelse på Penly.dk.

Vi anbefaler at du benytter Google ChromeFirefox eller Safari.

Sådan forbereder du dig på mødet med din pensionsrådgiver

28. marts 2022

Har du netop skiftet job, er der god grund til at tage dine pensionsopsparinger op til overvejelse, for måske skal du samle dem eller investere anderledes? Brug Penlys gratis værktøjer til at danne dig et overblik over dine pensioner og forberede dig på mødet med pensionsrådgiveren fra din arbejdsplads. På den måde ved du, hvilke spørgsmål du skal huske at stille.


Det handler om penge - mange penge. Din pensionsopsparing skal udgøre en stor del af din indtægt, når du engang går på pension, og derfor er det ikke ligegyldigt, hvordan den forvaltes. I forbindelse med et jobskifte er det en særlig god idé at tage din opsparing op til revision og gøre dig et par overvejelser omkring, hvordan den skal forvaltes - dels fordi et jobskifte i sig selv er en stor livsbegivenhed, dels fordi du her er garanteret en treårig periode, hvor du gebyrfrit kan skifte selskab og/eller sammenlægge dine forskellige pensioner.

Tænk over hele din livsøkonomi

Når du skifter job, vil din nye arbejdsgiver typisk tilbyde et møde med virksomhedens tilknyttede pensionsrådgiver, og her kan det være smart at forberede sig lidt på forhånd, forklarer Jørgen Leschly Thorsted, der har 40 års erfaring fra investerings- og pensionsbranchen og nu arbejder som selvstændig pensionsrådgiver: "Det kan være værdifuldt at starte med at tænke over, hvordan du gerne vil have dit liv til at se ud fremadrettet - også selvom der er mange år til pensionen. Det handler nemlig om at se på økonomien henover hele dit liv. Spørg f.eks. dig selv, hvad vil du opnå? Hvordan skal min tilværelse se ud? Måske er der andet end arbejde og pensionisttilværelse, der trækker? Jo før du opdager mulighederne, des større fleksibilitet har du. Det handler om at investere i dig selv, og måske er det vigtigt for dig at få en pause fra arbejdsmarkedet, mens du kan udleve nogle af dine drømme. Så kan du ikke samtidig få en tårnhøj pension, men det er nogle af de valg, du må træffe. Og her kan du ikke regne med, at pensionsselskabets rådgiver kan hjælpe dig - han kan rådgive om at anvende selve pensionsinstrumentet, men han tænker ikke ud af boksen for dig".

Pension kan være lidt af en jungle

Penlys CEO og co-founder, Kourosh Rasmussen, er enig i at, et jobskifte er en god anledning til at anlægge et helikopterblik på hele dit liv. Og da pension kan være lidt af en jungle for den almindelige forbruger, råder han til at starte med at tage ejerskab over dine egne data og skabe dig et godt overblik over dine aktiver: "Det kan du bl.a. gøre med Penlys digitale værktøjer, og med et godt overblik over økonomien, kan du bedre tage de beslutninger, der er rigtige for dig".

Ud over de fundamentale overvejelser om, hvordan dit liv skal se ud, er der dog også et par helt konkrete ting, du skal huske, når du mødes med en ny pensionsrådgiver. Jørgen Leschly Thorsted forklarer: "Du kan udnytte jobskiftet til at spørge dig selv, om nogle af de tidligere pensioner skal flyttes eller sammenlægges - og det behøver ikke nødvendigvis være hos den nye udbyder, der tilbydes gennem din arbejdsgiver. Alt afhængig af virksomhedens størrelse, kan der også være flere helbredskrav at opfylde, så det er vigtigt ikke at sige dine eksisterende forsikringer op, før de nye er på plads. Er du i tidsnød, kan man bede om at få mere tid. Og så skal du være opmærksom på, om du har en 60 års ret i dine eksisterende pensioner, for så er det vigtigt at få den rettighed med over i den nye ordning, så den ikke går tabt". 60 årsretten giver dig nemlig mulighed for at starte udbetalingen af din pension allerede som 60-årig, og det kan være godt, at have denne mulighed, hvis du f.eks. først kan få folkepension 72-årig. Bemærk, at folkepensionen først bliver udbetalt fra du officielt når pensionsalderen. Det betyder at dine privat opsparede pensioner, skal kunne dække dig økonomisk indtil du når folkepensionsalderen.

Udnyt de gratis værktøjer på Penly.dk

Hvis du gerne vil skaffe dig et bedre overblik og samtidig forberede dig på mødet med pensionsrådgiveren, kan du helt gratis uploade din pensionsinfo-fil til Penly og eksperimentere med værktøjerne her. Med Penly kan du i ro og mag få dig et digitalt sundhedstjek af din pension og opdage eventuelle problemer, som du så kan tage med til din pensionsrådgiver og spørge ind til.

"På Penly har vi skabt et miljø, hvor du selv er herre over dine følsomme data og selv kan dele dem med rådgivere - hvilket er helt oplagt i forbindelse med et jobskifte. Når dialogen er ovre, kan du lukke for adgangen igen", siger Kourosh Rasmussen, der netop grundlagde Penly ud fra et ønske om at gøre pensionsopsparing mere transparent og let tilgængeligt for almindelige danskere.

Når du har oprettet din profil på Penly kan du udnytte de digitale værktøjer til at overvåge din pension og følge dens udvikling. Du får en automatisk reminder hver tredje måned om at hente en ny pensionsInfo-fil. På den måde får du mulighed for at gribe ind, hvis du over en længere periode oplever, at dine pensioner ikke vokser som forventet. "Det kan betyde en million kr. eller mere i opsparing i den sidste ende for en almindelig familie", siger Kourosh Rasmussen.

5 konkrete råd til dig der skal mødes med din pensionsrådgiver

  1. Tænk ud af boksen - det handler ikke kun om pension, men om hvordan du ønsker at leve dit liv.

  2. Forbered dig på de ubevidste dagsordener - selvom pensionsrådgiveren selvfølgelig gerne vil hjælpe dig, har han også sin egen agenda.

  3. Pas på ikke at slippe dine eksisterende forsikringer, før du har fået nye - bed evt. om tre måneder ekstra til at få det ordnet.

  4. Husk, at du har ret til at gå på pension som 60-årig, hvis din pensionsordning er oprettet før 1. maj 2007 - den rettighed er vigtig at få med over i din nye pension.

  5. Upload din pensionsinfo-fil til penly.dk og udnyt de gratis værktøjer til at opdage problemer, du kan spørge ind til.

Tag et PensionsTjek

Start dit Penly PensionsTjek med det samme og tag det første skridt på vejen til en rigere alderdom.Vi minimerer dit digitale fodspor

Vi bruger kun én cookie på penly.dk. Den fortæller os, om det er dit første besøg på sitet. Vi følger dig ikke rundt på nettet, og vi sender ikke dine data videre til andre. Læs mere