Hvad er min bolig værd?

23. juni 2022

Boligpriserne har været på himmelflugt i lang tid og renterne har været historisk lave. Det betyder, at det måske kan være fordelagtigt for dig at lægge lån om, og skære en god bid af din gæld. Og at du måske kan få en lavere belåningsgrad, som betyder at du skal betale en lavere månedlig ydelse, og måske kan spare på bidraget til dit realkreditinstitut.


Overvejer du at lægge lån om, og har du brug for at finde ud af hvad din bolig er værd? Så findes der findes en række online beregnere der kan hjælpe dig med at finde frem til din boligværdi.

Du skal være opmærksom på, at du ikke helt kan stole på boligværdien i de forskellige portaler. Det skyldes at de anvender generelle modeller til at beregne din boligs værdi. Men din boligs faktiske værdi afhænger af flere ting, som sådan en computer ikke fanger - for eksempel:

  1. Boligens stand - er der f.eks. renoveret med nye vinduer eller lignende?
  2. Indretning og muligheder for at renovere og bygge til
  3. Særlige ting ved din bolig, f.eks. om der er plads til erhverv eller på anden måde en særlig indretning.

Boligværdien er i øvrigt ikke det samme som vurderingen, som realkreditinsituttet foretager, og som anvendes til at beregne hvor stort et lån du kan få. Denne vurdering er altid lidt mere forsigtig, fordi realkreditinstituttet ikke vil risikere at tilbyde dig et for stort et realkreditlån. Indhenter du tilbud fra flere realkreditinstitutter kan der være stor forskel på vurderingen.

Her kan du finde din bolig værdi

DinGeo (Boliga)

Lethed

På dingeo.dk indtaster du blot din adresse og får vurderingen af din boligs værdi med det samme. Dingeo.dk henter vurderinger fra op til 7 forskellige online bolig vurderinger og præsenterer dig for et gennemsnit af disse.

Ud over vurderingen af din bolig værdi, får du en lang række oplysninger om nærområdet, risikoen for asbest, tungmetaller, jordforurening, oversvømmelse, grundvand, energimærkning, boligopvarmning mv. Derfor er dingeo.dk genial, hvis du vil bruge beregneren forud for et huskøb. Kort sagt kan du blive meget klogere på din bolig eller måske kommende bolig.

Gå til Dingeo.dk


BoligSkøn (Nordea og Danbolig)

Lethed

På Nordeas og Danboligs portal, BoligSkøn, kan du nemt og hurtigt finde frem til prisen på din bolig. Du har mulighed for selv at påvirke boligens værdi på parametre som: beliggenhed, udvendig og indvendig stand, energiniveau og herlighedsværdi, hvilket kan gøre vurderingen mere præcis. Ulempen er dog, at det kan være meget individuelt, om man synes at beliggenheden er god, alt efter hvad der er vigtigt for dig. Det kommer i høj grad an på hvad man selv vægter højt. F.eks. stiger prisen med ca. 4% ved at give beliggenheden +1 point.

Gå til Nordea.dk
Gå til Danbolig


Dansk Boligvurdering

Lethed

Inden du får resultatet på din bolig værdi, skal du vurdere: boligens stand og beliggenhed, du skal svare på hvornår du vil sælge din bolig - her kan du vælge ”påtænker ikke salg. Når du har svaret på alt skal du afgive kontaktoplysninger for at få resultatet. Du får ligeledes tilsendt værdien på e-mail. Så sammenlignet med nogle af de øvrige tjenester er der tale om et lidt mere besværligt forløb for at få din vurdering.

Gå til Dansk Boligvurdering


Boliga

Lethed

På Boliga kræver det, at du opretter en profil for at få adgang din boligværdi, hvilket gør det mere tidkrævende end andre portaler. Her får du til gengæld adgang til en masse mellemregninger baseret på m2-priser i postnummeret, det nærmeste sammenlignelige boligsalg (du kan faktisk se hvilken adresse der er tale om), den offentlige vurdering osv. Til sidst bliver du præsenteret for en endelig samlet vurdering af boligværdien baseret på en analyse af de ovenstående mellemregninger.

Gå til Boliga


EDC kvikestimat

Lethed

Som navnet antyder burde dette være en hurtig adgang til at se boligens aktuelle salgsværdi. Du indtaster din adresse og skal angive standen af køkken, bad og boligen generelt. Dernæst bliver du bedt om at udfylde kontaktoplysninger, så deres mægler kan se nærmere på det. De skriver, at man inden for få dage vil få et overblik fra deres mægler. Hvis du er ude efter et hurtigt online svar, er det ikke portalen du skal bruge.

Gå til EDC kvikestimat

Sammenligning af online boligvurderinger

Vi har testet de forskellige onlinetjenester på et enfamilieshus i Nordsjælland. Nedenfor kan du se, hvor meget de respektive online boligvurderings tjenester har vurderet boligen til. Der er mere end 3 mio. kr. til forskel på højeste og laveste vurdering:

WebsiteVærdi
Dansk Boligvurdering7.084.276 kr
Dingeo.dk4.929.000 kr.
BoligSkøn (Nordea og Danbolig)4.156.000 kr.
Boliga4.018.000 kr.
EDCResultatet er ikke kommet i skrivende stund
Den offentlige vurdering (gammel)2.700.000 kr.

Som du kan se, er der stor forskel på, hvad de forskellige tjenester vurderer at en bolig er værd. Derfor skal det også tages med et gran salt.

De offentlige vurderinger blev kasseret

I 2011 valgte man fra det offentlige at sætte de offentlige vurderinger ud af spil, da det viste sig at der var mange fejl. Man har siden arbejdet på et nyt system og her knap ti år efter har de første 50.000 boliger fået nye vurderinger og der vil løbende blive sendt nye vurderinger ud til boligejere det næste stykke tid. De nye, offentlige ejendomsvurderinger er vigtige, fordi de er med til at bestemme, hvor meget man som boligejer skal betale i ejendomsskat. Dog er der undtagelser i forhold til stigningen af ejendomsskatten, da det kun træder i kraft, hvis du køber bolig efter 31. december 2023. For dig der allerede er boligejer, betyder det, at det kan påvirke salget af din bolig, hvis du sælger efter 31. december 2023, da den nye køber skal betale ejendomsskat af den nye vurdering. Du kan læse mere om de nye offentlige boligvurderinger her.

Vil du have en smagsprøve på hvor de nye offentlige vurderinger kommer til at ligge? Så har dr.dk en artikel, som indeholder et interaktivt kort, hvor du kan zoome ind på dit nærområde, og se, hvor meget enkelte boliger er ændret i værdi.

Vurdering af din bolig ved omlægning af lån

Skal du lægge lån om sender realkreditinstituttet en vurderingsekspert for at vurdere din bolig. Hvis du vælger at få tilbud fra flere realkreditinstitutter, vil alle realkreditinstitutterne sende deres egen vurderingsekspert ud. Det er nemlig ikke tilladt for dem at bruge den samme vurdering. Der kan være stor forskel på hvad en vurderingsekspert siger. Da der har været store stigninger på boliger de sidste år, vil du formentlig få en højere vurdering af din bolig end du fik sidste gang du optog lån. Det kan være med til at påvirke din belåningsgrad positivt, så du ender med at skulle betale en lavere bidragssats. Det sker fordi du så låner en mindre procentdel af din boligs værdi. Derfor kan det i mange tilfælde godt betale sig, at få tilbud fra flere realkreditinstitutter, når du vil omlægge lån.

Hvordan kan jeg påvirke min boligvurdering?

En del af vurderingen af din bolig handler om den fysiske fremtoning. Den kan du i høj grad selv påvirke, ved at vedligeholde din bolig. Realkreditinstitutternes vurderingseksperter er også mennesker, og på samme måde som en eventuel køber bliver påvirket af, hvordan boligen fremtræder, så er det en fordel at vurderingseksperten ser en ejendom, der fremstår positivt. Nogle gange er det de små ting, som en nyslået græsplæne, at det ikke roder for meget, og at det ser ud som om der bliver passet på tingene.

Derudover anvender både vurderingsportaler og realkreditinstitutterne BBR (Bygnings og Boligregistret). Her er det dit ansvar som boligejer at sikre dig, at oplysningerne om din bolig er korrekte. På BBR finder du oplysninger om, hvornår din bolig er opført, seneste om- eller tilbygningsår, vægmaterialer, tagdækning samt en lang række andre oplysninger. Du kan selv se og rette dine BBR-oplysninger her.

Vi minimerer dit digitale fodspor

Vi bruger kun én cookie på penly.dk. Den fortæller os, om det er dit første besøg på sitet. Vi følger dig ikke rundt på nettet, og vi sender ikke dine data videre til andre. Læs mere