Det økonomiske aspekt
Nedsat arbejdstid giver naturligvis mindre i lønposen, men der er visse muligheder for at supplere din løn.
Har du ikke indbetalt til efterløn kan du supplere din nedsatte lønindtægt med pension. Det kalder man delpension. Der er dog en række regler du skal være opmærksom på, for at kunne få delpension. Du skal blandt andet være født før 1959, bo og arbejde i Danmark, have opnået delpensionsalderen og ikke have fået eller kan få efterløn. Læs mere om delpension her.
Alternativt kan du supplere din løn med udbetalinger fra din private pensionsordning – det kræver dog at du har nået udbetalingsalderen.
Hvis du vælger at gå på deltid, skal du være opmærksom på, at du ofte vil gå ned i pensionsindbetalinger. Både dine egne indbetalinger, fordi du tjener mindre. Ofte vil din arbejdsgiver også indbetale mindre. Din opsparing vil derfor ikke blive så stor, som du regner med. Når det er sagt, betyder det ikke lige så meget at gå på deltid i slutningen af 50’erne i forhold til tidligere, da renters rente effekten bliver mindre, jo nærmere du kommer udbetalingsalderen.
Har du et ønske om at blive på arbejdsmarkedet og evt. supplere med delefterløn eller delpension fra egne midler, kan du overveje om det giver mening for dig at udsætte folkepensionsudbetalingerne mod at få en højere udbetaling senere. Det kaldes også at opsætte sin folkepension. Dog skal du være opmærksom på at opsætning af folkepensionen kræver, at du har arbejdet minimum 750 timer om året i det sidste kalenderår.
Der er rigtig mange måder at sammensætte sit arbejdsliv og økonomi på, og det er kun dig der ved, hvad der er rigtigt. I nogle tilfælde ser vi at folk kan gå tidligere på pension, end de regner med endda med et rådighedsbeløb der er stort set uændret.