Din web browser er forældet

Opdater din browser for mere sikkerhed, hastighed og den bedste oplevelse på Penly.dk.

Vi anbefaler at du benytter Google ChromeFirefox eller Safari.

Sådan får du mest ud af din pension

15. marts 2021

Mange har svært ved at forholde sig til deres pension, før de rent faktisk er på vej ud af arbejdsmarkedet. Men der er rigtig mange gode grunde til at gøre det, for der er mange penge at vinde ved det.

Danske Penly har udviklet et værktøj, der gør det nemt for dig at få overblik over din pension og giver dig her opskriften på, hvordan du får forbedret dine muligheder for en bedre stillet pensionisttilværelse.


Pension kan være en kompliceret størrelse, og mange giver op allerede inden de er gået i gang med at sætte sig ind i det. Hos Forbrugerrådet Tænk, som Penly samarbejder med, får de henvendelser der vedrører pension, selv om de ikke rådgiver om det. Oftest oplever de at folk først begynder at interessere sig for deres pension, når de har mellem to og fem år tilbage på arbejdsmarkedet, og det er en kende sent.

" Det giver rigtig god mening at kigge på sin pension tidligt, da den mægtigste kraft i universet også kaldet renters rente, er en vigtig faktor, når vi taler pension. Gør op med dig selv, hvad du gerne vil og hvor meget luft du ønsker i økonomien, når du går på pension" råder Lars Baadsgaard, chefkonsulent i Forbrugerrådet Tænk.

Hvordan skal din pensionist-tilværelse se ud?

Det er netop et godt sted at starte. For du har brug for at vide, hvad dit mål er, for at lave en plan der sikrer, at du når målet. Det kan enten være et mål i form af, hvor meget du ønsker at få udbetalt om måneden når du går på pension, eller det kan være en plan for, hvornår du ønsker at gå på pension. Når du har gjort det klart for dig selv, hvad du ønsker af din pensionstilværelse, er det tid til at se på hvordan du kommer derhen.

Vælger du at have 50% i lavrisiko obligationer allerede som 30 årig i stedet for mellem- eller højrisiko, kan du risikere at gå glip af millioner som pensionist.“ Kourosh Rasmussen, CEO og co-founder, Penly.

" Hos Penly har vi udviklet et digitalt PensionsTjek, som giver dig overblik over dine pensionsopsparinger og mulighed for at afprøve forskellige scenarier inden du ændrer noget ved din pensionsopsparing. Du kan blandt andet få svar på, hvad det kræver her og nu, hvis du ønsker at gå på pension fem år tidligere" fortæller Kourosh Rasmussen, CEO og co-founder hos Penly.

Få overblik over dine nuværende pensionsudgifter

Det andet du skal gøre er at undersøge, hvad du betaler i omkostninger på dine pensioner i dag, ved at danne dig et overblik over alle dine pensioner og deres ÅOP (Årlige Omkostninger i Procent).

" Mange danskere har to eller flere pensionsopsparinger, hvilket muligvis ikke er hensigtsmæssigt. Oftest opstår små inaktive pensioner når vi skifter job, og i nogle tilfælde kan det betale sig at lægge pensionerne sammen, så du undgår at de små pensioner bliver spist op af administrationsgebyrer. Som udgangspunkt skal du fokusere på ÅOP (Årlige Omkostninger i Procent) i stedet for at stirre dig blind på afkast, da et historisk afkast ikke siger noget om, hvordan afkastet bliver fremadrettet " siger Kourosh Rasmussen, CEO og founder, Penly.

Ved siden af sit arbejde med Penly er Kourosh Rasmussen lektor på DTU, hvor han underviser i investeringsteori, risikostyring og finansiel optimering.

Men det er ikke alene ÅOP, man skal se på. Valg af det rigtige risikoniveau er også af stor betydning.

" Ud over omkostninger, så er valg af det rigtige risikoniveau ekstremt vigtigt. Er du 30 år og har derved mindst 30 år til du skal på pension, så skal du have 100% af din pension placeret i aktier, også selvom du har en lav risikoprofil. Vælger du at have 50% i lavrisiko obligationer allerede som 30 årig i stedet for mellem- eller høj risiko, kan du risikere at gå glip af millioner som pensionist." siger Kourosh Rasmussen.

Kontakt dit pensionsselskab og find ud af om din pension er låst på nogen måde, samt hvilke ting der knytter sig til din pension. Har du fx 60-årsret på dine pensioner? Hvilket betyder, at du kan starte udbetalingen af dine pensioner allerede som 60-årig i stedet for at vente til du er 66 år. Spørg også ind til hvad du skal betale i administrationsgebyrer, hvis du ønsker at flytte din pension. Mange tror fejlagtigt, at de er låst til det pensionsselskab de er hos, men i en del tilfælde, kan man godt vælge at skifte pensionsselskab.

" Nogle gange vælger virksomheden eller arbejdsmarkedets parter hvilket pensionsselskab medarbejderne skal bruge, og i nogle tilfælde vælger de også hvilken type ordning medarbejderen skal have, og så er der typisk ikke noget at gøre ved omkostningerne. Men kan din pension flyttes, er det en god idé at se på hvor store omkostningerne er og hvilke forskelle der er i den måde pengene bliver investeret på. " udtaler Lars Baadsgaard

Undersøg markedet for andre pensionsudbydere

Dernæst skal du finde ud af, om der er nogle attraktive alternative muligheder til din nuværende pension, hvor du kan betale lavere omkostninger. Her kan selv en lille ændring på 0,1 pct. i ÅOP gøre en stor økonomisk forskel på den lange bane. Det er vigtigt, at du er opmærksom på, at der ofte er en udgift forbundet med at flytte sin pension, men afhængig af hvor mange år du har tilbage på arbejdsmarkedet, kan det i nogle tilfælde blive tjent hjem mange gange, hvis du sparer på administrationsgebyret (ÅOP).

Lad os tage udgangspunkt i et rigtigt eksempel. Hvis en 41 årig mand sparer 1 pct. på de årlige omkostninger, vil han være i stand til at gå på pension næsten 6 år tidligere med det samme antal kroner opsparet på sin pensionsopsparing. Så der er god grund til at undersøge muligheden for at spare på ÅOP.

Afkastberegning
Penly afkastberegning

Afgør om det kan betale sig at flytte din pension

Det sidste du skal gøre er, at lave en beregning på, om det kan betale sig at flytte din pensionsopsparing eller slå flere pensioner sammen i en ordning. Husk at tage hensyn til administrationsgebyret, som det vil koste at flytte din pension. På Tænks hjemmeside (https://taenk.dk/test-og-forbrugerliv/privatoekonomi-og-aftaler/investering/gebyrberegner) finder du en gebyrberegner, som kan hjælpe dig med at beregne hvor stor en forskel en besparelse vil gøre.

" Hos Penly ser vi mange eksempler på personer der muligvis kan få mere ud af deres pensionisttilværelse, ved at lave små ændringer på deres pensioner. Det er vores ønske at hjælpe folk til en mere bedre stillet alderdom. Ofte er det blot ganske små justeringer, der kan gøre den helt store forskel. " slutter Kourosh Rasmussen.

Sådan afgør du, om en flytning er relevant for dig

  1. Opsæt mål for hvad du vil have ud af din pensionisttilværelse.
  2. Tag et Penly PensionsTjek og få et overblik over alle dine pensioner.
  3. Kontakt dine pensionsudbydere og få indblik i hvad betaler du af omkostninger, hvilke regler der knytter sig til dine nuværende pensioner, hvilket risikoniveau du er på i dag og om det er muligt at skifte?
  4. Undersøg markedet for andre pensionsudbydere og deres tilbud.
  5. Lav en beregning på om det kan betale sig at skifte. Husk at tage hensyn til evt. omkostninger til en flytning.
  6. Gennemfør evt. flytning

Hvis ovenstående lyder kompliceret, eller du har brug for sparring, anbefaler vi at du taler med en uvildig rådgiver, din bank- eller pensionsrådgiver.

Tag et PensionsTjek

Start dit Penly PensionsTjek med det samme og tag det første skridt på vejen til en rigere alderdom.



Vi minimerer dit digitale fodspor

Vi bruger kun én cookie på penly.dk. Den fortæller os, om det er dit første besøg på sitet. Vi følger dig ikke rundt på nettet, og vi sender ikke dine data videre til andre. Læs mere