Hvordan påvirker din formue din folkepension?

1. juni 2024

Din formue påvirker de ydelser du kan få som pensionist. For eksempel gives ældrechecken kun til de pensionister som er allermindst formuende. Her ser vi nærmere på, hvad du skal være opmærksom på i forhold til formue og offentlige ydelser.


Den gode nyhed først: Din folkepension bliver ikke påvirket af, at du har formue. Modtager du evt. boligydelse kan du også have en relativ stor formue før det påvirker din boligydelse. I 2024 kan du have helt op til 973.800 kr. i formue, uden at det har betydning for boligstøtten. Er din formue over dette beløb, bliver det regnet med som et formuetillæg og lægges sammen med din årlige indkomst, hvilket kan betyde en lavere eller ingen boligstøtte.  Læs mere om dette på borger.dk her.

Der er dog nogle ting, du må kigge langt efter, hvis din og/eller din ægtefælle/samlevers formue er højere end 99.200 kroner (formuegrænsen for skatteåret 2024). Det gælder ældrechecken og helbredstillægget.

I 2024 er den fulde ældrecheck på 19.900 kroner, som der skal betales skat af. Det er lidt mere uigennemskueligt, hvor meget du mister ved ikke at kunne få helbredstillægget, da det dels afhænger af dine helbredsudgifter og desuden afhænger af den såkaldte ‘personlige tillægsprocent’.

Din personlige tillægsprocent viser, hvor meget du kan få i tilskud og tillæg ved siden af din pension. Det er Udbetaling Danmark, der beregner din personlige tillægsprocent, når de beregner din pension. Du kan se din personlige tillægsprocent på din årlige pensionsmeddelelse på borger.dk. Læs evt. mere om den personlige tillægsprocent her.

Hvad indgår i beregningen af formue?

For at finde ud af, om du har formue over grænsen, skal du lægge følgende tal sammen:

  • Indestående på dine bankkonti (uden at medregne de penge, der kommer fra folkepensionen og ATP).
  • Værdi af dine investeringer i værdipapirer
  • Kontantbeløb på de konti, du kan hæve frit på
  • Kredit hvor der er sikkerhed i banken (f.eks. boligkredit)

Det betyder, at du ikke behøver at tage højde for friværdi i fast ejendom, bil eller værdifuldt indbo.

seniorhåndbogen.dk kan du finde en beregner, der med tal for din samlede formue og den personlige tillægsprocent, kan vise, hvad konsekvenserne er for dig - se mere her.

Så alt-i-alt: Formue og folkepension er ikke som hund og kat. Men omvendt, kan der måske være noget at hente for dig, der ligger lige på grænsen? Hvis du gør, er der mulighed for at bruge lidt af pengene, og det kan jo være på dig selv eller familien - for eksempel kan børn få skattefri pengegaver på op til 74.100 kroner i 2024, men mindre kan også gøre det.

Udnyt mulighederne i aldersopsparingen

Hvis du ikke ønsker at løse problemet på den måde, kan du overveje at oprette en aldersopsparing. Størrelsen af indbetalingen på din aldersopsparing afgøres af, om du har startet udbetalinger fra pensioner, der diskvalificerer dig.

I 2024 må du indsætte 9.100 kroner eller 58.900 (2024) alt afhængig af om du har startet udbetaling af en pension, der diskvalificerer dig til det høje beløb. Nordnet har lavet et faktaark, der beskriver reglerne på en meget overskuelig måde, hvor du kan se, hvilke pensioner der diskvalificerer, hvis udbetalingen er påbegyndt. Du finder faktaarket her.

Grunden til, at aldersopsparing er en løsning, er fordi at en senere udbetaling fra en aldersopsparing ikke modregnes i de offentlige ydelser.

VIL DU HAVE OVERBLIK OG FLERE PENGE SOM PENSIONIST?

Få lagt en plan for dine udbetalinger, så du får overblik og mest ud af dine penge.



Stræk din ratepension mellem 10 og 30 år og få mere til dig selv

Få svar på, hvorfor det giver god mening at strække din ratepension, og hvad det kan betyde økonomisk at gøre det.

Læs mere

Opnå økonomisk tryghed med en nedsparings-rådgivning og få flere penge til dig selv

Du har sparet op til pension, siden den dag du satte din fod på arbejdsmarkedet. Det ligger så indgroet i os at spare op til pension, så når vi nærmer os den tid, hvor vi skal tage hul på vores opsparinger, oplever mange det som udfordrende. Ydermere er reglerne omkring pension og pensionstillæg komplicerede, hvilket resulterer i, at mange går glip af penge. Simpelthen fordi de bruger pengene i en uhensigtsmæssig rækkefølge.

Læs mere
John Rosenbaum
Denne artikel er gennemlæst af John Rosenbaum

Finansiel rådgiver hos Penly

John er uddannet merkonom fra Niels Brock og Exam. Assurandør fra Forsikringsakademiet. Han har mere end 30 års erfaring bag sig inden for forsikring og økonomi. John har blandt andet været rådgiver hos Codan, Danica, Pengeministeriet, Arvad Finanshus og Finanshuset-Viborg.


Vi minimerer dit digitale fodspor

Vi bruger kun én cookie på penly.dk. Den fortæller os, om det er dit første besøg på sitet. Vi følger dig ikke rundt på nettet, og vi sender ikke dine data videre til andre. Læs mere